Forskellige behandlingsformer til Rosacea

Kvindeansigt

Forskellige behandlingsformer til Rosacea

Sygdommen findes i flere forskellige stadier, former og typer

Rosacea inddeles normalt i 4 former eller såkaldte stadier. Herudover inddeles Rosacea i forskellige specielle typer. En grundig diagnosticering er alt afgørende, idet forskellige typer og former kræver forskellige Rosacea behandlingsformer.

Rosacea behandling ansigt, før og efter

Før-efter behandling af Rosacea rødme og karudvidelser - IPL behandling

Hvilke former for Rosacea findes der?

  • Præ-Rosacea - de første tegn og symptomer på Rosacea. Dette er en forløber for Rosacea. Rødmen ses ofte ved UV-bestråling(sol), indtagelse af varme drikke, vin og alkohol, krydret mad, stress, kulde og varme. Udvidelse af hudens blodkar i ansigtet ses periodevis.
  • Rosacea i første stadie. I denne tilstand ses hele tiden en udvidelse af hudens blodkar (erytem) i ansigtet, på kinderne, næsen, hagen og på panden. Der er samtidig spredte og udvidede blodårer. Huden kan hæve og være meget sensitiv med en stikkende og brændende fornemmelse. Tørhed, ru hud og afskalning ses undertiden.
Rosacea på kind, før og efter behandling

Før-efter behandling af Rosacea på kind med IPL - Intens Pulseret Lys

  • Rosacea i andet stadie. Her vil der foruden rødmen, spredte og udvidede blodårer være udslæt i form af hævelser og akne lignende udbrud med eller uden betændelse(papuløs Rosacea). Huden bliver ofte olieret og meget sensitiv med en brændende og stikkende fornemmelse. Karsprængninger opstår ofte i dette stadie af Rosacea.
  • Rosacea i tredje stadie. Dette stadium af Rosacea er præget af samme elementer som i stadie 2, men forandringerne er mere markante. Der er intens rødme i huden med talrige udvidede blodårer, akne lignende udbrud samt undertiden store, røde hævede områder ind mellem ”akne” udbruddene.
Rosacea behandling mundomgivelser, før og efter

Før-efter IPL behandling af Rosacea

Sjældne former for Rosacea

Udover almindelig Rosacea finder der en række (sjældnere) typer af sygdommen:

Rhinophyma

Rhinofyma er en uregelmæssig plumb forstørrelse af næsen. Det er slut resultatet af en fremadskridende betændelsestilstand, hvor huden fortykkes og får et klumplignende udseende. Denne form for Rosacea er sjælden og ses stort set kun hos mænd.

Oftalmisk Rosacea

40% af patienter med Rosacea har symptomer fra øjnene i form af enten blærer med rødmen og skældannelse på øjenlågsranden eller smittefri betændelse i samme område. Der kan også opstå hornhindebetændelse, som kan være synstruende.

Før/efter behandling af Rosacea på kinderne

Før-efter IPL behandling af Rosacea på kinderne

Granulomatøs Rosacea

Dette er en variant af Rosacea, hvor man har adskillige brunlig-røde forhøjede udslæt og akne lignende udbrud i huden.

Steroid Rosacea

Rosacea kan provokeres ved langvarig anvendelse af lokalsteroid i ansigtet. Tilstanden er præget af bl.a. blodudvidelser, akne lignende udbrud og en udtynding af de øvre lag af huden.

Rosacea fulminans

Dette er en akut opstået tilstand med fremkomst af adskillige akne lignende betændte knopper på en rødmet baggrund.

Akne og Rosacea

Rosacea og almindelig akne ses ofte uafhængigt af hinanden, men nogle oplever at de har begge hudsygdomme. Disse kaldes begge ofte for ”voksen akne”. Der er dog tale om forskellige hudsygdomme, der kræver forskellig behandling. Akne forbindes med tilstopning i hudporerne og Rosacea med blodkarsystemet. Akne medicinering kan få Rosacea til at forværres.

Hav tillid til din dermatolog og dermatologiske sygeplejerske

Udviklingen indenfor Rosacea behandlingsområdet betyder, at der i dag er gode muligheder for at fjerne eller reducerer generne ved Rosacea - selv om sygdommen er kronisk.

I DermoCosmetic har vi den lægefaglige viden og praktiske træning, der gør os i stand til at skræddersy unikke Rosacea behandlinger til den enkeltes behov. Hvis du vil være sikker på en grundig vejledning i dine behandlingsmuligheder, bestil en tid til konsultation hos DermoCosmetic.

Kilder:

  • Dermatologi og venerologi-lærebogen. FADL´s forlag 1999
  • American Academy of Dermatology / Rosacea
  • National Society of Rosacea, USA